Kuş Aileleri

Kılıç gagalı Hoopoe / Rhinopomastus cyanomelas

Pin
Send
Share
Send
Send


Hoopolar, Hoopoe takımından küçük bir kuş grubudur. Toplamda, bu kuşların aralarında sıradan ibibiklerin bulunduğu, daha çok ibibik ve ağaç ibibik olarak adlandırılan 10 türü vardır. İkincisi, sırayla, iki cinse ayrılır - orman ve kılıç gagalı ibibikler. Tüm bu türlerin akrabaları, boynuzlu gagalılar ve boynuzlu kuzgunlardır.

Ortak ibibik (Upupa epops).

Yaygın ibibiklerin görünümü çok akılda kalıcı, 28 cm uzunluğa ve yaklaşık 70 g ağırlığa sahip küçük bir kuştur.Bu kuş, uzun bir gövde, kanatlar ve orta uzunlukta bir kuyruğun yanı sıra uzun, hafif kavisli, ince gaga. İbibinin başındaki tüyler, kuşun çoğunlukla katlanmış halde tuttuğu uzun hareketli bir tepe oluşturur. Tahta ibibikler aynı boyutlara ve oranlara sahiptir, sadece kuyrukları çok daha uzundur ve kafasında hiç sorguç yoktur. Ek olarak, kılıç gagalı ibibiklerin gagası diğer türlere göre çok daha kıvrımlıdır. Genel ibibiklerin rengi çok çeşitlidir: ana gövde rengi sarımsı şeftaliden turuncuya değişir, kanatlar ve kuyruk enine siyah ve beyaz çizgilerle çizilir, tepedeki tüylerin uçları da siyah ve beyazdır. Ahşap çemberlerin rengi çok daha mütevazıdır, tüylerinde koyu tonlar hakimdir - koyu mavi, mor, vücudun ayrı kısımları (baş, gaga, pençeler) parlak renklerle boyanabilir. Ancak, arboreal ibibiklerin tüyleri genellikle metalik bir parlaklık ile parlar. Bu kuşların erkekleri ve dişileri aynı renktedir, sadece arboreal ibibiklerde, erkekler dişilerden daha uzun ve daha parlak bir gaga ile farklılık gösterebilir.

Mor orman ibibiklerinin (Phoeniculus damarensis) erkekleri kırmızı gagaya sahipken, dişiler siyah gagaya sahiptir.

Hoopolar termofilik kuşlardır. Tüm ağaçsı ibibik türleri yalnızca Afrika'da yaşar ve hareketsizdir. Ortak ibibik en geniş menzile sahiptir ve benzerlerinden daha kuzeye hareket etmiştir. Bu kuş Avrasya, Afrika (Sahra hariç) ve Madagaskar'da yaşıyor. Kışın kuzey kesimlerinden gelen ibibikler, güney kısımlarında - Afrika, Transkafkasya, Hindistan, Burma, Güney Çin'de - kışa uçar. Hoopoların kuzey ve tayga bölgelerinin yanı sıra yüksek nem oranına sahip bölgelerden kaçındığı söylenmelidir, bu nedenle ılıman bölgenin kuzeyinde, Avrupa'nın en batısında, İngiliz Adalarında, Alplerde bulunmazlar. Genel olarak, bu kuşların en sevdiği yaşam alanları orman bozkırları, savanlar, kenarlı seyrek ormanlar, çalılıklı yarı çöller ve odunsu bitki örtüsüdür. Hoopoes, açık alanda yiyecek aldıkları için yuva saklayacak hiçbir yerin olmadığı tamamen açık alanlara ve sürekli ormanlara yerleşmezler.

İbibik yiyecekle yuvaya uçar.

Hoopoların ilkbahar gelişi şubat ayından mayıs ayına kadar uzatılır (bölgeye bağlı olarak), sonbahar göçü erken başlar - ağustos ayında ve ekim ayına kadar devam edebilir. Uçuşlar sırasında, ibibikler yoğun sürüler oluşturmazlar ve çoğunlukla geceleri veya alacakaranlıkta uçarlar. Aralığın güney kısımlarında yerleşik ibibikler yiyecek aramak için küçük göçler de yapabilir. Normal zamanlarda (uçuşlar sırasında değil), bu kuşlar sadece gündüz saatlerinde aktiftir.

Hoopolar yalnız kuşlardır, çoğu zaman tek tek veya çiftler halinde bulunabilirler, ağaçta yaşayan ibibikler 4-15 kuşluk sürülerde tutulur. Bu kuşların renkleri çok belirgin olsa da, onlarla çok sık karşılaşılmaz. Dikkatli davranırlar, belirgin bir gösterici davranışları yoktur, gürültülü şarkılar da söylemezler. Aynı zamanda, ibibetin sesi, melodik olmasa da, net bir şekilde duyulabilir, sesinin sesleri "yukarı-yukarı" ya benzer (Avrupa ibibikinin Latince adı "upupa epops" gibi geliyor), ağaç çemberlerinin sesleri cıvıltıya veya kahkahalara benzer. Hoopoes kendi aralarında ve diğer kuşlarla gürültülü kavgalar düzenlemiyorlar ve genel olarak huzurlu ve sessiz sakinler gibi davranıyorlar. Bu kuşların rahatsız edilmediği yerlerde, isteyerek insan yerleşimine yaklaşırlar, bir insanın varlığından korkmazlar ve hatta binalarına yerleşirler. Çalılıklarda, ibibikler ağaçtan ağaca kısa uçuşlar yapar, gövdelere ustaca tırmanabilir, açık alanda hızlı adımlarla zemin boyunca hareket ederler.

Beyaz başlı ahşap ibibik (Phoeniculus bollei), ağaçkakan gibi yiyecek aramak için ağaçları oyabilen tek türdür.

Bu kuşlar böcekler ve larvaları ile beslenir. Ortak ibibik, uzun gagasını yere dalarak ve oradan larvaları cımbız gibi çıkararak yerde ya da yerde av aramayı tercih eder. Tahta ibibikleri, ağaç gövdelerinin kabuğundaki çatlaklarda yiyecek ararlar (genel ibibik de bu yöntemi kullanabilir). Ayrıca bu kuşlar havada ve çimenlerde böcek avlayabilirler (özellikle çekirge ve çekirgeleri severler) ve bazen küçük bir kertenkele, akrep, falanks, kurbağa yakalayabilirler. Yakalanan av, ibibik tarafından havaya fırlatılır, gagasıyla anında yakalanır ve ancak o zaman yutulur. Tahta ibibikleri meyve ziyafeti yapabilir ve çiçek nektarı içebilir.

Kara sırtlı veya orak ibibik (Rhinopomastus cyanomelas).

Hoopolar tek eşli kuşlardır; ömür boyu süren çiftler halinde yaşarlar. Hooponun çiftleşme davranışı, dişiyi çeken yüksek sesli çığlıklara ve ardından gelecekteki yuvanın topraklarında ortak bir uçuşa indirgenir. Bazen rakip erkekler çatışmalara girebilir. Hoopoe yuvaları kapalı ve yarı kapalı yerlerde bulunur: ağaç oyukları, taşlar arasındaki yarıklar, uçurumlar, ağaç kütükleri, temeller ve evler. Kuşlar genellikle aynı yuvayı birkaç yıl üst üste kullanır. İbibik yuvaları dikkatsizce yapılır, yuvaya gelebilecek doğal döküntülere (toz) ek olarak tepsisi birkaç çim ve tüyle kaplıdır. Yuvanın kenarları her zaman bu kuşların çıkarmadığı pisliklerle kirlenir. Ayrıca yuvalar hoş olmayan bir koku yayar. Daha önce, bu koku kuşların pisliğine atfediliyordu, ancak daha sonra kokan dışkı değil, kuşun kendisi olduğu ortaya çıktı. Yuvalama dönemindeki dişi ve civcivlerin yırtıcıları korkutan kokulu bir sır salgıladığı ortaya çıktı. Hoopoların kendileri tüylerin temizliğini izler ve kendilerini parazitlerden arındırmak için toz banyosu yaparlar.

İbibik, yuvasını binanın duvarında yaptı.

Göçmen ibibikleri yılda bir kez serinin güney kesimlerinde Nisan ayında, kuzey kesimlerinde ise Haziran-Temmuz aylarında yuva yapar. Yerleşik kuşlar yılda üç defaya kadar yuva yapabilirler. Ağaç çemberlerinin yuvalarındaki yumurta sayısı 2-5'tir; ortak ibibikte, sayıları farklı yıllarda büyük ölçüde değişebilir - 3 ila 12 (genellikle 5-7). Yumurtalar, koyu sarı veya mavimsi bir çiçek açan beyaz (genel ibibikte) veya mavi (arboreal ibibikte) olabilir. Kavramayı sadece dişi kuluçkaya yatırır ve erkek ona yiyecek sağlar. Bazen kuluçka sonunda erkek kısa bir süre için onun yerini alabilir. Kuluçka 15-18 gün sürer.

Yuvanın yanında bir çift guguk kuyruklu ibibik.

Her iki ebeveyn de civcivleri 22-28 gün besler. Hoopoe civcivleri kahverengimsi tüylerle kaplıdır; yuvaya yaklaşırken, oyukta oturan bir yılanı taklit ederler - tıslarlar ve düşmana keskin saldırılar yaparlar. Bu işe yaramazsa, civcivler düşmanı sıvı dışkılarla bombalayabilir. Yuvadan çıkan civcivler, birkaç hafta boyunca ebeveynlerine yakın kalırlar, onları beslemeye devam ederler ve daha sonra aile gruplarına girip mahallede dolaşırlar.

Hoopoe, yetişkin civcivleri besler.

Doğada yırtıcı kuşlar, küçük memeliler ibibik avlar, yılanlar yuvalarını yok edebilir. Tehlike durumunda, ibibikler alışılmadık bir pozisyonda çimenlerde saklanabilir: kuş kanatlarını açar ve gagasını yukarı kaldıracak şekilde başını kaldırır. Bu pozisyondaki ibibik çok belirgin olmasına rağmen, görünüşe göre, vücudun bu pozisyonu ve parlak renk, kuşun siluetini parçaladı, bu nedenle yırtıcı onu av olarak algılamıyor. Ağaç çemberlerinin dişileri, kuluçka manşonları, yuvaya saklanır, böylece onlara neredeyse yakından yaklaşabilirsiniz.

Guguk kuyruklu ibibikler genellikle parazit bir kuş için koruyucu ebeveyn olurlar - yumurtalarını yuvalarına fırlatan büyük bir bal rehberi.

Hoopoes insanlar tarafından uzun zamandır bilinmektedir, bu kuşlardan söz etmek Arap folklorunda ve İncil'in sayfalarında bulunabilir (bu kuş Kral Süleyman'ın bir sembolü olarak kabul edildi). Hoopoların ticari türler olmamasına rağmen, insanlara kuşkusuz faydalar sağlayarak birçok zararlı böceği yok ederler. Ibibik, İsrail'in ulusal kuşu olarak kabul edilir ve Afrika ülkesi Gambiya'da banknotlarda bulunabilir. Bu kuşlar esaret altında tutulmaz ve hayvanat bahçelerinde nadir bulunurlar.

Dinle, sıradan bir ibibik sesi gibi.

Bu makalede adı geçen hayvanlar hakkında bilgi edinin: ağaçkakanlar, yılanlar, kertenkeleler, kurbağalar, çekirgeler.

Pin
Send
Share
Send
Send