Kuş Aileleri

Şeritli Nightjar / Nyctiprogne leucopyga

Pin
Send
Share
Send
Send


Bu, 18 cins ve 70 türe sahip, takımın en çok sayıdaki ana ailesidir. Ailenin dağılımı toprağın çoğunu kaplar; kabuslar yalnızca Kuzey Amerika ve Avrasya'nın en kuzey kısımlarında, Güney Amerika'nın güney kesiminde, Yeni Zelanda'da ve birçok okyanus adasında yoktur.

Yapı ve renklenme kabuslar için tipiktir: uzun kanatlar ve uzun bir kuyruk, hafifçe düzleştirilmiş bir kafatası, kısa ve çok geniş bir gaga, dibinde kıllar, büyük gözler, ince dalları kapatamayan zayıf ayaklara sahip küçük kısa bacaklar. Bu nedenle, gerçek kabuslar ince dallara oturamazlar, sadece üzerinde oturdukları kalın dallara otururlar. Nightjars yerde yürümez - bacakları sadece otururken destek olarak kullanılır. Sadece bu aileye özgü özelliklerden, merkezi parmağın pençesinde, işlevsel anlamı belirsiz olan tarak gibi tuhaf çentiklerin varlığına dikkat edilmelidir. Ayrıca birçok türde metatarslar tüylerle kaplıdır.

Bu kuşların yaşam tarzı da kabuslar için oldukça tipiktir. Hem yoğun hem de seyrek çok çeşitli ormanlarda yaşarlar, açıklıklara, kenarlara, açıklıklara vb. Yakınlarda kalmayı tercih ederler, ayrıca bir bozkır veya çöl olsun, orman-bozkır ve tamamen açık alanlar. En kuzeydeki türler genellikle orman türleridir. Gece kuşları olarak, kabuslar yalnızca alacakaranlıkta aktiftir ve günü tenha yerlerde, yerde, güdükte veya kalın yatay dallarda oturarak geçirirler. Gözlerin kuşun başındaki konumu öyledir ki, bir gece kuşu olarak oturan bir kişi (örneğin, yuvadaki bir dişi), arkasında olup biten her şeyi başını çevirmeden görebilir.

Yiyecek, yalnızca havaya yakalanan böceklerdir, ancak bazı durumlarda, bunların yerden veya dallardan da çıkarılması mümkündür. Bu kuşların gerçek vatanı tropikal ormanlardır. Ilıman enlemlerde yaşayan türler göçmendir ve kışlama için daha sıcak alanlara göç ederler. Bazıları, vücut sıcaklıklarını önemli ölçüde düşürürken, yazın ani soğuk havalarda kısa bir süreliğine şaşkınlığa düşebilir. Amerikan beyaz çeneli kabuklularda (Phalaenoptilus nuttallii), bazı kişiler kayaların yarıklarında saklanarak kış için kış uykusuna yatabilirler. Bu kış uykusu 85 gün sürebilir ve kuşun vücut ısısı 41 ° C'den 18-19 ° C'ye düşer. Bu kuşlardan biri halka takılarak en az 4 kez kış uykusuna yatmak için aynı yere geri döndü.

Kuşlar özel bir yuva yapmazlar ve yumurtalar (1-3) doğrudan yere serilir. Renkleri, çok sayıda nokta ve siyah, kahverengi ve mor izlerle beyazdan pembemsi griye kadar değişir. Her iki ebeveyn de yavruları kuluçkaya yatırır ve besler.

Ailenin en yaygın üyelerinden biri, bayağı kabukludur (Caprimulgus europaeus). Pamukçuktan biraz daha büyük olan küçük bir kuştur, vücudun üst kısmında koyu çizgiler ve siyahımsı uzunlamasına çizgilerle grimsi kahverengi bir renge sahiptir. Vücudun alt kısmında çizgili bir desen hakimdir. Boğazın yanlarında 2 büyük beyaz nokta vardır. Bu tür, Avrasya'nın çoğunda, kuzeyde Arkhangelsk, Tomsk ve Yeniseisk'te, güneyde Kuzeydoğu Afrika, Küçük Asya ve Pakistan'da yaygındır. Sıradağların güneyinde hareketsiz bir yaşam sürüyor, diğer yerlerde ise Sahra'nın güneyinde Afrika'da ve Hindustan'da kışlayan göçmen bir kuş.

Nightjars gece uçuşlarını yapar ve yalnız uçarlar. İlkbaharda, hava koşullarına bağlı olarak Nisan ortasında - Mayıs başında görünürler, ancak erken Ağustos ve Eylül aylarında uçarlar.

Nightjars çok çeşitli yerlerde yaşar - ormanlar ve orman bozkırları, çalı yarı çölleri ve hatta çöllerin kenar mahalleleri. Nightjar ayrıca dağlarda ve eteklerinde ağaçsız alanlarda da bulunabilir.

Nightjars, yaşamın ilk yılının sonunda cinsel olarak olgunlaşır. Tek eşli oldukları için ayrı çiftler halinde yuva yaparlar. Dişi, doğrudan zemine açık gri ve kahverengimsi işaretlerle 2 beyaz yumurta bırakır - ya çıplak toprağa ya da bir iğne ve yaprak çöpüne. Yumurtlamadan önce ve kuluçka sürecinde, bir tür çiftleşme oyunu gerçekleşir - erkekler gece boyunca sürekli olarak, bir motorun uzaktan kükremesini anımsatan 5 dakikaya kadar süren uzun "şarkılarını" çalarlar. Bir gece kuşu şarkısı genellikle bir ağaç dalında oturur ve şarkısını keskin "beyaz, beyaz" çığlıklarıyla bitirir, ardından kuş genellikle kanatlarını birkaç yüksek sesle çırparak havalanır. Hala bu patlamaların, kuşun arkasına çarpan yüksek kanatlardan kaynaklandığına inanılıyor.

Kuluçka, ilk yumurta bırakıldıktan sonra başlar ve 17-18 gün sürer. Erkek ve dişi dönüşümlü olarak inkübe edin. Rahatsız kuşların debriyajlarını başka bir yere taşıdıkları durumlar vardır. Civcivler yumurtadan, kalın kahverengimsi tüylerle kaplı, orman çöpünün arka planında neredeyse hiç fark edilmiyor. Yetişkinlerin aksine, çok iyi yürürler, çarpık ayaklarını ayaktan ayağa gezdirirler. Kuluçka, geceleri meydana gelir ve ilk civciv, ikinci civcivden bir günden daha önce yumurtadan çıkar. Ebeveynler civcivleri uzun süre, kızarıncaya kadar beslerler ve bir süre bile uçabilen genç kuşları beslerler, bu da şu anda sadece daha kısa kuyruktaki yetişkinlerden farklıdır.

Bu kuşların yaşam tarzı, kabuslar için oldukça tipik kabul edilebilir. Gündüzleri yerde veya dallarda, gölgede, tenha uzak köşelerde hareketsiz otururlar ve geceleri uçan böcek veya çiftleşme oyunları için avlanırlar. Kabusların uçuşu sessizdir, manevra kabiliyetine sahiptir, yön ve yükseklikteki ani değişikliklerle birlikte, kuşlar havada bir kerkenez gibi çırpınan kanatların üzerinde gezinebilirler. Yiyecekler, başta kelebekler ve böcekler olmak üzere çeşitli böceklere dayanmaktadır. Nightjars, insanlardan çok az korkar ve insanlara oldukça yakın uçabilir, köylere ve bahçelere uçabilirler. Adlarını, bu kuşların yumuşak geniş gagalarıyla geceleri keçi süt sağmasına göre eski bir inanca borçludurlar. Aslında, kabuslar genellikle gece keçi ve koyun sürülerinin yakınında bulunur, ancak burada çok sayıda böcek tarafından çekilirler.

Rusya topraklarında 2 tür kabus daha var. Bunlardan biri - dun ya da Mısırlı, nightjar (C. aegyptius) - sıradan olana çok benzer, ancak biraz daha küçüktür ve Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya kadar çoğunlukla çöllerde yaşar. Bu tür genellikle kumlu çölleri tercih eder ve en kolay şekilde çalı bitki örtüsünün olduğu yerlerde kalır. İkinci tür - Hint ya da büyük kabuklu deniz hayvanı (C. indicus) - kuyruk tüylerinin uçlarında büyük beyaz lekeler bulunan daha büyüktür (ağırlık 100 g'a kadar), Baykal Gölü'nün doğusunda, Uzak Doğu taygası. Onun yaşam tarzı, sıradan bir kabadayı ile aynıdır. Erkeklerin şarkıları çok gürültülü ve sürekli tekrar eden monoton bir ses "falan filan" gibi geliyor.

Caprimulgus cinsinin diğer kabukluları çok yaygındır ve ayrıca Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'da yaşarlar. Örneğin, sadece birkaç renk detayında sıradan olandan farklı olan uzun kuyruklu kabuklular (C. macrurus), Hindistan ve Güney Çin'den Kuzey Avustralya'ya kadar yaşıyor. Gerçek kabus ailesinin diğer temsilcileri arasında, Güneydoğu Asya ve Avustralya'da yaygın olan Eurostopodus cinsinin türleri ilginçtir. Perioral kümeleri yoktur ve başın yanlarında kulak tüyü tutamları göze çarpar. Bunlar genellikle çok koyu renkli olan büyük kabuslardır. Tuhaf bir Kuzey Amerika kış uykusu keçisi (Phalaenoptilus nuttallii) yukarıda zaten bildirilmiştir.

Bir dizi tropikal kabuklular, keskin bir şekilde uzamış kanat ve kuyruk tüyleriyle ayırt edilir. Bu nedenle, çiftleşme mevsimi boyunca Afrika flama kabuğunun (Macrodipteryx longipennis) erkeklerinde, 2 ana tüyün çubukları (her kanatta bir tane), kuşun iki katından fazla olan 60 cm uzunluğa kadar büyür. . Bu çubuklar neredeyse tüm uzunlukları boyunca bir yelpazeden yoksundur, ancak en tepelerinde geliştirilir, gerçekten bayraklara veya flamalara benzer. Güney Afrika'da yaşayan dört ayaklı (Semeiophorus vexillaris), içteki ikincil uçuş tüylerinin keskin bir şekilde uzadığı, aynı boyutta ve hatta dış uçuş tüylerinden biraz daha büyük olduğu iyi bilinmektedir. Böyle bir kuşu uçarken gördüğünüzde, gerçekten her iki tarafında 2 kanadı olduğu izlenimini edinirsiniz.

Hem Kuzey hem de Güney Amerika'da yaşayan iki kabus cinsi biraz ayrı duruyor. Perioral setanın yokluğu ve bir dizi başka özellik ile ayırt edilirler. Bu nedenle, özel bir Chordeilinae alt ailesine ayrılırlar. Bu alt ailenin birçok türünün yaşam tarzı hala tam olarak anlaşılamamıştır. Bu grubun en yaygın ve ünlüsü, hem ormanlarda hem de tarım arazilerinde yaşayan ve hatta yuvalarını evlerin düz çatılarında yapan küçük keçidir (Chordeilis minor).

Fosil bir durumda, kabuslar nispeten yakın zamanlardan, Pleistosen'den bilinmektedir. Bununla birlikte, bu, ayrılmanın gerçek gençliğinden değil, bu kuşların evrimsel gelişimlerinin ilk aşamalarından geçtiği tropikal ormanlarda kemiklerin korunması için kötü koşullardan kaynaklanmaktadır. Aslında, bu grup şüphesiz önemli bir yaştadır (Miyosen zamanından daha genç değildir) ve menşe yerleri görünüşe göre Orta ve Güney Amerika'dır.

Gerçek kabuslar veya kabuslar (lat.Caprimulgidae) - çoğunlukla gece veya alacakaranlık yaşam tarzına öncülük eden bir kuş ailesi.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pin
Send
Share
Send
Send